Victorias reseberättelse från Nationalkongressen

I JCI Göteborg har vi en stark debating tradition och det är något vi gärna sprider vidare till övriga kammare. Vi gillar också att tävla, speciellt vinna. På förra årets nationalkongress på hemmaplan tog Frida Kabo, undertecknad och lagkapten David Haglund hem SM i JCI Debating. Självklart ville vi även få till en match på årets kongress i Uppsala. Det beslutades att det skulle vara en omgång, en final helt enkelt, mellan Öst och Väst. Öst representerades av tre medlemmar från JCI Stockholm medan David och jag rekryterade Petter Honk från JCI Halmstad till Lag Väst. Vi var supertaggade. Minst sagt. Under hösten har både JCI Göteborg och JCI Halmstad haft debatingkurser så vi var lite kaxiga, men ändå lagom nervösa.

Tanken var att tävlingen skulle vara efter föreningsstämman, General Assembly, men då denna blev väldigt utdragen så beslutades det hastigt att tävlingen skulle hållas under desserten på galamiddagen. Varje lag fick nominera en domare och Lag Väst valde Peter Uppman från JCI Halmstad som är en fantastisk debattör även han. Tio minuter innan desserten var på ingång så mötte lagen domarna för delges ämnet. Juryns ordförande och JCI Swedens kanske bästa domare, Peter Ljungman, hade valt ämnet som var ”Förbjud cyklister”. I debating finns två lag, regeringen och oppositionen. Regeringen är för propositionen och har bevisbördan medan opposition är emot propositionen. Det singlades slant och den som vann fick bestämma om de skulle vara opposition eller regeringen. Vi valde att vara opposition och samlade på oss tre starka argument och brainstormade snabbt om vad motståndarna skulle kunna tänkas ha för argument. Sedan skrev vi alla ihop våra punkter på cirka en minut och begav oss in i middags salen.

Jag var lite orolig för hur det skulle utspelas då stämningen var högt i tak och våra medlemmar och senatorer är inte riktigt kända för att vilja sitta tysta vid trevliga tillställningar. Men vet ni, nästan alla satt kvar och det var tyst. Det var en utmaning att prata högt och tydligt så att alla hörde, men det var en kul utmaning. Det var även spännande att debattera med ett väldigt trött huvud efter en väldigt lång dag. Debatingen var väldigt uppskattad och extra kul var att fler kammare fick upp ögonen för vad jag tycker är en av JCI i särklass roligaste kurser. Jag är tacksam över att jag hade lagkamrater som Petter, som är en strålande debattör, och David, som är en fantastisk lagkapten, för min prestation var inte den bästa jag gjort – men som lag levererade vi! Vi tog precis som utlovat med oss Debating -Oscar hem igen men jag vill ge en stor eloge till Stockholm som fick ihop ett lag trots avhopp och som gav oss en bra match. Och tack till alla middagsgäster som uppskattade underhållningen.

Nu förbereder vi oss för debatingtävlingen på världskongressen i Tyskland där Sverige självklart ska ha ett lag! Vill du testa på debating så är det varmt välkommen till vår nästa kurstillfälle i Göteborg som är den 17 november. Anmäl dig här: www.jcisweden.se/2215. Hoppas vi ses!

Victoria Peterson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *