Cecilias reseberättelse från Nationalkongressen

Vad är egentligen en kongress?

Med regelbundna mellanrum dyker en ny inbjudan upp, nationalkongress, europakonferens eller rent utav en världskongress. Det lockas med exotiska resmål som Istanbul, Rio de Janeiro, Sundsvall eller Kanazawa. Kanske är det annorlunda och intressanta föreläsare, gäster eller keynote speakers. Kongresserna lockar med JCI träningar och nätverkande – fina ord, men vad innebär det egentligen?

Innan jag åkte på mitt första nationella evenemang visste jag inte riktigt vad jag skulle förvänta mig. Jag tyckte delvis att det var dyrt, en kongressavgift på 1300kr och därtill boende och resa. Jag signade dock upp, det var flera göteborgsmedlemmar som talade sig varma om kongresser och det skulle ges en utbildning som jag var väldigt intresserad av. Med lätt skepsis åkte jag till Uppsala – fullkomligt berusad åkte jag därifrån. Inte bara höll utbildningen hög klass, dessutom hamnade jag i ett sällskap med sociala människor, som är intresserade av nätverkande, samtal, utveckling och diskussioner. Ena kvällen anordnades maskerad, andra kvällen en cocktailmiddag.

För en vecka sen var jag på nytt på kongress i Uppsala, nu direkt influgen från en jobbresa till Kina. Återigen överraskar Uppsala mig, trots ett skakigt år i den lokala kammaren levererar de en kongress med föreläsare som TV-meteorologen Pär Holmgren som pratade om de stora utmaningarna inom miljö och hållbarhet ur ett ledarskaps- och företagarperspektiv och ärkebiskop Antje Jackelen som talade om tro, ledarskap och vilken roll hon tycker den svenska kyrkan har i dagens samhälle. Därtill hölls ett val till den nationella styrelsen, med för första gången på flera år två kandidater till posten som Nationalpresidenten. Precis som på min första kongressresa för fem år sedan åkte jag från Uppsala nyfiken, inspirerad och entusiastisk över potentialen JCI som förening har!

Kan jag ge er som nya medlemmar ett gott råd så är det prova på, välj en kongress som Du tycker verkar vara intressant och åk dit. Det går inte att kommunicera upplevelsen, för det är så mycket mer än summan av alla delar!

/Cecilia Nilsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *