I debating får man ljuga hur mycket som helst

Anna S Aktiviteter, JCI Stockholm

IMG_20150129_195430

Julio debatterar

Utbildningen i debating har dragit igång i JCI Stockholm och förra veckan hade vi det första träningstillfället för 2015. Jag har personligen inte testat att debattera under dessa former förut och visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig. Vår lokala ordförande Daniel Andersson hade först en genomgång med oss om hur man bäst förbereder sig (tänk exempelvis på vad motståndarna kan ha för argument) och vad det finns för riktlinjer och regler. Något av det roligaste tyckte jag var att man får ljuga i debating. ”Vadå, hur mycket som helst?” frågade jag Daniel. ”Hur mycket som helst” bekräftade han.

Efter genomgången fick vi dela upp oss i två lag och börja debattera. Vi körde allt på engelska eftersom vi hade deltagare som hellre talade engelska än svenska, och det var ju bra att vi kunde öva på att debattera på engelska, tyckte vi. Inför internationella debatter, det vill säga. Jo, det höll Daniel med om men han framhöll att det allra viktigaste ju var att vi skulle slå Göteborg.

Vad jag tar med mig från vårt träningstillfälle är att jag har en oerhörd respekt för de personer som bemästrar denna konst. För min del flög ju all information om pathos, ethos och logos rakt ut genom huvudet när jag själv skulle upp och försöka debattera. Ja, inte bara det förresten. Precis allting annat flög också ut. Vårt lag skulle argumentera följande: Banks make too much profit. Och jag är en sån där sifferrädd lingvist som nästan får lite panik så fort nån talar om ekonomi och siffror och det är således inte riktigt mitt ämne. Det gick alltså inte så bra kan man säga. Jag var redo att ljuga som bara den! Men … jag kom inte på något att ljuga om. Det är ju dock det som är grejen med debating, och det är därför jag är så imponerad av de personer som är duktiga – du ska klara av att tackla vilket ämne som helst. Vi fick ett ämne och sedan tio minuter på oss att förbereda vår argumentation. Bankämnet gick inte så bra för mig. Bättre gick det när vi skulle argumentera mot att Facebook skulle förbjudas i Sverige, vilket för övrigt blev en väldigt rolig debatt med en hel del humor och gliringar. Det ska ju vara roligt att debattera också!

JCI Stockholm har ytterligare ett par tillfällen under våren för de som vill prova på att debattera och det fortsätter i höst. Det gick urdåligt för mig och just därför tänker jag att jag måste prova på fler gånger. Det var ju det där om att övning ger färdighet osv. Visst var det så?