JCI ECM 2018 – Chișinău

jenniahlstedt Internationellt, JCI Stockholm, Kongresser

Äntligen var det dags för årets JCI European Capital Meeting, en årlig sammankomst där vi i JCI’s huvudstäder inom Europa träffas för att ytterligare stärka nätverken mellan huvudstäderna men även för att skapa förståelse för varandras möjligheter, utmaningar och det som gör varje huvudstad unik.

I år var det Chișinău i Moldavien som stod som värd, delegationen från JCI Stockholm bestod både av juniorer, alumni och senatorer. Som brukligt valde vi att spendera lite extra tid på plats vilket ledde till att vi hade möjlighet att ge oss ut på äventyr innan ECM officiellt invigdes.

Bender och Tiraspol

Med lokal guide begav vi oss iväg till den del av Moldavien som har utropat sig som självständigt, dock endast officiellt erkänt av Ryssland, detta för att besöka en viktig plats i Svensk historia, nämligen Bender. Karl XII styrde Sverige från Bender i ca 4 år, detta genom att sända bud fram och tillbaka till Sverige med kungliga instruktioner om hur Sverige skulle styras.

Inne i Tiraspol som är huvudstad i Transnistriens fick vi möjlighet att se det lokala utbudet av pansarvagnar, Lenin statyer och andra krigsmonument. Att se den stoltheten över krig var inte något som vi var vana vid, vilket i sig är något vi skall vara glada över.  

ECM

Öppningen av ECM var i trevliga former där vi fick möjlighet att nätverka under ordnade former med en vanlig variant av speed-nätverkande, vilket gjorde att man på kort tid fick språka med många nya vänner. Därefter var det middag, dans och annat trevligt som stod på programmet.

Dag 2 var det utflykt för att se närliggande områden, bland annat besökte vi en av de stora vingårdarna i regionen. Moldavien må hände inte vara känt för sitt vin men dom är riktigt bra på vin så vi lär få se mer och mer vin från Moldavien kommande år. I bilden visas det delar av vinkällaren och tåget vi fick åka i för att nå alla delar av källaren.

Efter rundturen och besök i den delen där de lagrar allt vin, där många kända världsledare har sin egna privata samling, fick vi möjligheten att prova på olika viner, både mousserande, röda och vita.

  Här är provsmakningsrummet, vilket man även kunde hyra för privata fester, så som t.ex. Putin hade gjort för en födelsedagsfest.

Efter ett besök i vingårdens souvenirbutik bar det av till ett närliggande område där den klassiska lokala bebyggelsen hade bevarats, vi fick en inblick i hur man bodde och verkade förr i dessa områden. Vi fick även möjlighet att testa på att laga lokal mat samt fick äta en mycket lokal lunch. Vi fick se den lokala kyrkan samt tillhörande bergrum.

Kvällens program innehöll middag och nattklubbsbesök, vi kunde inte motstå att prova på det lokala utbudet av drinkar som var modifikationer av Long Island Ice Tea, men i nya variationer varav en mer liknade en stark isbjörn…

Tredje dagen startade med stadsvandring där vi delades upp i mindre grupper och fick en lokal guide som visade upp vad de gillade bäst med sin stad, förklarade dess historia och vi fick en mycket bra insikt i hur vardagen kan gestalta sig. Vi fick även möjlighet att besöka turistbyrån vilken har i stor del finansierats av Sverige genom bidrag från SIDA.

Eftermiddagen spenderades med fri tid för stadsvandring och förberedelser inför galamiddagen, som sedvanligt hade JCI Stockholm en Stockholmsdrink innan själva galamiddagen, dock drack vi något så ovanligt som mousserande rödvin, vilket är en lokal specialitet. En mycket trevlig upplevelse som jag kan tänka mig att prova på igen!


JCI Stockholm samlade på galamiddagen.

Galamiddagen var utformat för att spegla ett moldaviskt bröllop så det var mat i överflöd, sång och dans där vi gäster flertalet gånger under middagen fick vara med att dansa för att fira, en upplevelse utöver det vanliga!

Sista dagen var det farewell brunch och vi i JCI Stockholm överlämnade vår tack present till värdarna och vår egna Per Rylander höll tal för att tacka för att vi i JCI Stockholm hade fått förmånen att se denna stad.

Hälsningar från
Daniel Andersson och övriga ECM delegater!

PS! Nästa år är det ECM i London, du skall väl följa med då och se vad London kan överraska oss med?